De la igienă nazală la decongestie

Funcția nazală și inflamația mucoasei nazale

În funcție de activitatea noastră, zilnic, între 10.000 și 170.000 de litri de aer trec prin căile noastre respiratorii (1), iar anatomia nasului pregătește aerul astfel încât sa fie optim pentru organism

Climatizarea umană (fiziologică) a aerului

Pentru a ne asigura plămânii cu aer complet umidificat și la temperatura corpului, mucoasa nazală umidifică aerul prin umiditatea membranei mucoasei nazale și încălzește aerul prin căldura sângelui care circulă sub suprafața mucoasei nazale.

Transformarea aerului inspirat: În exteriorul corpului, transformarea din interior prin intermediul faringelui

Bărbat ce ține niște hârtii în mâini.

Exemplu de transformare a aerului inspirat

Ca un filtru, nasul curăță aerul și înlătură poluanții. Particulele precum praful, virusurile sau bacteriile sunt depozitate în mucusul nazal. Mucusul contaminat este înghițit, strănutat sau tușit, în timp ce mucusul proaspăt este produs de membrana mucoasă.

Acest proces de curățare și filtrare a aerului inhalat de către mucoasa nazală se numește clearance mucociliar. Sistemul de clearance mucociliar face parte din mecanismul de apărare al organismului și asigură protecția împotriva infecțiilor tractului respirator superior.

Celulele receptorilor olfactivi din nas fac posibilă senzația de gusturi și mirosuri diferite. Mirosul și gustul contribuie la senzația de aromă. Nasul poate distinge între sute de substanțe, chiar și în cantități minime.

Un nas înfundatt

În cazul răcelii și al gripei sau al alergiilor, mucoasa nazală este inflamată și nasul nu este capabil să scape de cantitatea excesivă de mucus produs. Asta duce la un nas înfundat. Spray-urile nazale hipertonice, cum ar fi spray-ul nazal QUIXX® și QUIXX® extra, pot ajuta la decongestionarea nasului. Iar igiena nazală zilnică, cu spray-uri izotonice, precum QUIXX® soft și QUIXX® baby, poate susține funcția adecvată a nasului. 

Recomandarea produsului


QUIXX® soft spray nazal

QUIXX® soft spray nazal este simplu și comod.
QUIXX® soft spray nazal curăță delicat căile nazale
și hidratează membrana mucoasă nazală.

Aflați mai multe